Koronan vuoksi keväältä siirtynyt Hyväksytty hallituksen jäsen HHJ-tutkinto järjestettiin 31.elokuuta ja historiallisesti ensimmäistä kertaa etänä. Ensimmäistä kertaa tutkinnosta kirjautettiin myös täydet pisteet – huippuosaajia oli kaikkiaan viisi.
HHJ-tutkintolautakunnan puheenjohtaja Jyrki Liljeroos avasi striiminä toteutetun HHJ-tutkintopäivän seminaariosuuden elokuussa Akun Tehtaalta.

Luennot ja puheenvuorot striimattiin tv-lähetystasoisesti Akun Tehtaalta ja kirjallisessa kokeessa käytettiin ClassMarker-verkkopalvelua.

– Sekä striimaus että kokeen suorittaminen verkkopalvelussa onnistuivat mainiosti. Chatissa kommentit seminaariosuuden toimivuudesta olivat pelkästään kiittäviä. Alustavasti palautekyselyn perusteella tutkintoon osallistuneista 93,7 prosenttia antoi arvosanaksi hyvä tai erittäin hyvä. Käytetyt etäalustatkin saivat arvion 4,5 asteikolla 1–5, kertoo HHJ-rehtori, Tampereen kauppakamarin johtaja Juha Koski.

Tutkintoon osallistui 370 henkilöä, ja sen läpäisi hyväksytysti 352. Riihimäen-Hyvinkään kauppakamarialueelta tutkinnon läpäisi tänä syksynä 10 henkilöä. Yksi heistä oli Digital Insight Oy:n toimitusjohtaja Hakim Laukkoski.

– Onnistuu se etänäkin. HHJ-tutkinnon tenttitilaisuus ja esitehtävien purku onnistui hienosti. Tekniikka pelasi mallikkaasti ja tentti tuli suoritettua hyväksytysti jännityksestä huolimatta, Laukkoski kuvailee. – Suosittelen lämpimästi kaikille HHJ-kurssin suorittaneille tenttikokonaisuutta esitehtävineen. Niihin panostus auttoi myös tentissä.

Ennätyksiäkin rikottiin.

– Tällä kertaa 60 kysymystä sisältäneen monivalintakokeen korkeimman pistemäärän, 60, saavutti viisi HHJ-kokelasta. Tämä oli 26. tutkinto, ja täysiin pisteisiin päästiin nyt ensimmäistä kertaa HHJ-tutkinnon historiassa. Aikaisempi ennätys oli 59 pistettä. Hyväksymisrajana oli 45 pistettä, Koski kertoo.

Tutkinto täydentää kurssilla opittua

HHJ-tutkintoon voi osallistua suoritettuaan HHJ-kurssin. Tutkinnolla mitataan yleisellä tasolla hallitustyöskentelyn osaamista. Tutkintoon saa hyvän pohjan HHJ-kurssilta, omaehtoisesta hallitustyön harjoittamisesta sekä tutkintoon valmentavista ennakkotehtävistä. HHJ-tutkinnon hyväksytysti suorittaneita ja HHJ-nimityksen käyttöoikeuden saaneita on kaikkiaan jo 4704. HHJ-kurssin käyneitä on jo yli 10 000, joten noin 45 prosenttia on suorittanut myös tutkinnon.

Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari on järjestänyt HHJ-kursseja vuodesta 2008 lähtien.

– HHJ-kursseillamme on käynyt yli 200 henkeä, joista tutkinnon on suorittaneita on nyt tarkalleen 68, kertoo Riihimäen-Hyvinkään kauppakamarin koulutuspäällikkö Lilla Jokinen. Määrät kasvavat toki koko ajan; seuraava HHJ-kurssimme alkaa jo ensi viikolla, Jokinen jatkaa.

– Tutkintoon osallistuneiden määrä on kasvanut noin kymmenen prosenttia vuosittain, ja läpipääsyprosentti on 90–85. Elokuun etätutkinto oli tuloksiltaankin korkeatasoinen, vastaavia on ollut aikaisemmin muutama, Koski kertoo.

Tänä syksynä 15 vuotta täyttävä HHJ-kurssi ja sen teemakoulutukset siirtyivät koronan vuoksi osin verkkoon, ja kurssien – samoin kuin HHJ-tutkinnon – sähköisiä toteutuksia kehitetäänkin nyt aktiivisesti lähikoulutusten rinnalla.

HHJ-tutkinto järjestetään kahdesti vuodessa, seuraavan kerran 19. marraskuuta. Siihen ilmoittautui yli 300 kokelasta.

Lisätietoja:
HHJ-rehtori, Tampereen kauppakamarin johtaja Juha Koski,
juha.koski@tampereenkauppakamari.fi, p. 040 737 5386